Vandaag is het

 

Home

|

Portfolio

|

Gallery

|

Gedichten

|

Boeken

|

Projecten

|

Nieuws

|

Quintessens

|

Nieuw - 2013 - 2014

|

Contact

 

 

 

 

        Welkom op de website van Clyde Roël Lo A Njoe.

 


Van 1987 – 1990 werden 2 monumenten (Nagasaki en Mexico) gerealiseerd.

CompleetOrakelUurwerk3

 

HET ORAKELKUNSTUURWERK VAN HOLLAND-NAGASAKI VILLAGE TE JAPAN.

Het Orakelkunstuurwerk van Holland-Nagasaki Village te Nagasaki, Japan, komt grotendeels tot stand in het jaar 1988. Het project staat in het teken van de vrede. Nagasaki is immers één van de twee Japanse steden die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog haast compleet van de kaart werden geveegd door een Amerikaanse atoombom.

In overeenstemming met de opdrachtgevers besluit de campanoloog Dr. Andreas Lehr, in die dagen de directeur van de Koninklijke Eijsbouts B.V. te Asten (Noord-Brabant, Nederland) , het project te realiseren in een stijl, hoofdzakelijk bepaald door klassieke Griekse en Romeinse aspecten.

Als thema wordt gekozen voor de mythe van Er van de Griekse wijsgeer Plato. Het is het verhaal van de Pamphylische krijger Er die sneuvelt en vanwege zijn heldhaftigheid weer onder de levenden mag terugkeren als krijger, maar principieel kiest voor lankmoedigheid en geweldloosheid in zijn volgend leven. Hij keert terug als zwaan.

Het orakelkunstuurwerk is 8 meter hoog en 11 meter breed en wordt binnen de muren van het ‘kasteeltje van Heemskerken’ gebouwd, dat door de Japanners minutieus werd nagebouwd voor Holland-Nagasaki Village. CLYDE R. LO A NJOE participeert in een team van technici en kunstenaars, die naast het personeel van de Kon. Eijsbouts B.V. hun aandeel leveren in de onderscheidenlijke onderdelen van dit project. CLYDE R. LO A NJOE is tevens mede-ontwerper van de algehele vormgeving.

42 schilderwerken worden voor dit project door CLYDE R. LO A NJOE uitgevoerd. Behalve het grote centrale astrolabium, ook de 8 planetaria (gebaseerd op de 8 planeten, die in de Oudheid bekend waren); de 7 dagpanelen, de 12 maandpanelen, de 12 horoscooptekens; evenzo de hemelkoepel bij de 3 Gratiën (als achtergrond bij het podium in het theatertje) en het cirkelvormig firmament met de hemellichamen in de constellatie van het tijdstip waarop het orakelkunstwerk wordt geïnstalleerd.

Bovendien is CLYDE R. LO A NJOE de schrijver van de horoscopieteksten, op basis van percentsgewijs ‘berekende’ factoren –gebaseerd op de kubus van de Groningse psycholoog Gerardus Heymans– waarmee de karakterologische eigenschappen empirisch worden omschreven en geanalyseerd. Dankzij een speciaal computersysteem kan men een “horoscoop van de dag“ opvragen –uiteraard tegen een bepaalde vergoeding.image003


 

HET PROJECT VOOR DE NIEUWE BASILIEK VAN DE VIRGEN DE GUADALUPE TE MEXICO-STAD.

In het jaar 1989 wordt wederom een team door Dr. Andreas Lehr, directeur van de Kon. Eijsbouts bijeengebracht dat gezamenlijk het monument zal realiseren ten behoeve van de nieuwe basiliek van de Virgen de Guadalupe, in het centrum van Mexico-stad.

Opnieuw wordt CLYDE R. LO A NJOE betrokken bij de architectonische en artistieke vormgeving van het monument.  Voor het contemporain Aztekencalendarium verstrekken de Mexicanen het uiterst specifieke documentatiemateriaal. Deze bestaat uit gegevens betreffende de beeldtaal, het coloriet en de oeroude symbolentaal van de Maya’s en Azteken.  CLYDE R LO A NJOE schildert het contemporain Aztekencalendarium en het astrolabium (beiden een diameter 300 cm).Tussen 1990 en 1994 worden de "lichtvensters" van het logegebouw in Den Haag gerealiseerd.