Tussen 1990 en 1994 wordt het "astronomisch kunstuurwerk"
van het Academisch Ziekenhuis te Maastricht gerealiseerd.
200cm x 200 cm

 


 

Astronomisch Kunstuurwerk
in de serrehal van het
Academisch Ziekenhuis Maastricht

Het astronomisch kunstuurwerk werd ontworpen en beschilderd door

Clyde RoŽl Lo A Njoe

 

Wat kan men er allemaal op aflezen?

http://gc.bonicolli.nl/GC41KAX/arrow.jpg

De wijzer met de pijl geeft de burgerlijke tijd aan. Deze wijzer wordt tijdens de zomertijd een uur naar rechts verplaatst.

http://gc.bonicolli.nl/GC41KAX/hand.jpg

De wijzer met het handje links daarvan geeft de plaatselijke zonnetijd aan. De zonnetijd loopt ongeveer 38 minuten achter op de burgerlijke tijd.

http://gc.bonicolli.nl/GC41KAX/sun.jpg

De onderliggende middenplaat geeft een projectie van de hemel≠koepel. Het heldere gedeelte geeft de dag aan, het donkere deel de nacht en de grijze overgang de schemering.

http://gc.bonicolli.nl/GC41KAX/sun2.jpg

Over de wijzerplaat draait in 1 sterredag de dierenriem. Een sterredag is 1 zonnedag minus 4 minuten.

http://gc.bonicolli.nl/GC41KAX/star.jpg

De wijzer met de ster geeft de sterretijd aan. De wijzer geeft verder aan waar de verschillende dierenriemtekens aan de hemel gezocht moeten worden en welk teken van de dierenriem opkomt of ondergaat.

http://gc.bonicolli.nl/GC41KAX/sun3.jpg

Op de wijzer met het handje bevindt zich een zon. De zon verschuift op de wijzer binnen de dierenriem zodat men het jaargetijde kan aflezen. Staat de dierenriem links van het midden dan is het lente, boven van het midden is zomer, links van het midden is herfst en onder van het midden is winter.

http://gc.bonicolli.nl/GC41KAX/sun3.jpg

De positie van de zon geeft aan waar de echte zon gezocht moet worden. Wijst bijvoorbeeld de wijzer met de zon naar 12 uur, dan staat de echte zon in het zuiden.

http://gc.bonicolli.nl/GC41KAX/sun3.jpg

Verder geeft de positie van de zon aan of het dag of nacht is. Staat de zon in het heldere gedeelte van de wijzerplaat dan is het dag, staat de zon in het donkere gedeelte dan is het nacht.

http://gc.bonicolli.nl/GC41KAX/moon.jpg

De wijzer met de maanbol geeft de schijngestalte van de maan aan. Is de maanbol half donker/half helder in p-vorm dan is het eerste kwartier, helemaal helder is volle maan, half helder/half donker in d-vorm is laatste kwartier en helemaal donker is nieuwe maan.

 

De wijzer met de draak geeft een zonne- of maansverduistering aan zodra deze in 1 lijn staat met zowel de zonne- als de maanwijzer.

 

aangeboden door Bouwcombinatie Ziekenhuis Maastricht vof
en uitgevoerd door de 
Koninklijke Eijsbouts te Asten


 

Copyright ©C.R. Lo A Njoe '03