Vandaag is het

 

Home

|

Portfolio

|

Gallery

|

Gedichten

|

Boeken

|

Projecten

|

Nieuws

|

Quintessens

|

Nieuw - 2013 - 2014

|

Contact

 

Boeken

1001Dansen.jpg  1300echoloodBookCover.jpg

doodverfFront.jpg  

 http://www.clyderloanjoe.com/VoorplatParelmoer-72.jpg

 

Boekomslagen


          


         Boek: Doorwaaiwoning -
         Olga Orman
         Omslagillustratie:
         “Dwars door een trapezium”
         uit de serie Dansen–Baliamentu.

        

        Boek: Vulkanisch samenzijn –
        Henry Habibe. Omslagillustratie:
        “Rouwaula”, uit de serie
        Echolood.

       


        Henry Habibe is de eigenaar van
        Rouwaula.

       


        Oasedroom 1873
        uit de serie Post Echolood.

       


        Boek: Kolonie De Nieuwe
        Wereld – Maryse Cond
é.
        Het rode lint is van Anton
        Claassen.

       


        Boek: De laatste koningszoon -
        Maryse Condé. Omslagillustratie:
        “De Regenboogkrijgers en de
        Mexicaanse Hond” uit de serie
        Post Echolood.

       


       


        De Navelstreng
        uit de serie Post Echolood.

       


        Boek: De Navelstreng van mijn
        taal - Anton Claassen. Omslag-
        illustratie: “De Navelstreng”.


 

        Welkom op de website van Clyde Roël Lo A Njoe.

 

Nieuwe dichtbundel:  "Mijn lief mijn leed" - ISBN 978-90-6265-877-0
Gedichten, Nederland / Aruba,  2015, Paperback, 56 blz.

http://www.clyderloanjoe.com/VoorplatParelmoer-72.jpg

 

Roman: "PARELMOERPOEDER"- ISBN 978-90-6265-909-8

Eerste druk april 2016 , Paperback, 678 blz.

De kennismaking in de zomer van 1977 met de aantrekkelijke Esther Anders is doodgewoon. Dird, een kunstenaar, ziet haar op een broeierige dag met twee zware boodschappentassen lopen. Als gevolg van een ongeluk sleept ze met een been. Hij kan het niet aanzien en biedt zijn hulp aan. Al snel noemt ze hem ‘haar lieve jongen’ en nodigt ze hem uit vaker bij haar langs te komen. Er ontstaat een romance en naarmate de verhouding meer diepgang krijgt, begint Esther over haar Duitse, Joodse ouders te vertellen. Het bijzondere verhaal over hoe haar ouders de oorlog in Amsterdam overleefden, roept veel emoties op. Het komt er dan ook bij haar slechts mondjesmaat uit. Dird moet voor het vervolg steeds wachten tot het volgende bezoek.

Tegelijkertijd raakt hij bekend met haar vrienden, kennissen en de lucratieve handel in parelmoerpoeder. Naarmate hij haar langer kent, begrijpt hij dat het verleden doorklinkt tot in alles wat ze doet. Soms zijn het de mensen waarmee ze te maken heeft, soms de gebeurtenissen van toen, met hun blijvende gevolgen. Dird, die het op zich genomen heeft het verhaal van de familie Anders vast te leggen, komt erachter hoe gecompliceerd het leven tijdens de bezetting was. Collaboratie, zwarthandel en verzet lagen soms in elkaars verlengde. Met name voor Esthers vader, die met een nieuwe identiteit, als slager gewoon door bleef werken, was dit alles behalve eenvoudig. Zijn daden betekenden letterlijk leven of dood voor anderen… Maar met de net geboren Esther en zijn gebroken Nederlands sprekende vrouw had hij weinig keus.

Los van hun levensverhaal moet Dird wennen aan de Bourgondische levensstijl van zijn geliefde. Naast haar parelmoerpoeder heeft ze nog andere zaken waar ze verantwoordelijk voor is. Langzaam maar zeker raakt de kunstenaar ongewild betrokken bij dramatische ontwikkelingen die voortkomen uit beslissingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn genomen. Dird krijgt zicht op de heroïsche daden van een kleine groep anoniem gebleven helden. Ze zijn nauw betrokken bij het levensverhaal van zijn geliefde. En terwijl hij die verhalen in schriften noteert en ze zo voor de vergetelheid behoedt, is hij getuige van een drama waar niemand iets aan kan veranderen.

Bekijk hier het filmpje van Rob Zwetsloot over "Parelmoerpoeder":

Klik op:
Parelmoerpoeder van Clyde R. Lo A Njoe - YouTube [360p].mp4

Het filmpje staat ook op de website https://www.oost-online.nl/ , met deze tekst erbij:

Volgens mij zijn we in de derde wereldoorlog verzeild geraakt, maar daar wil ik het hier niet over hebben. Ik wil het over De Oorlog hebben. De Tweede Wereldoorlog. Binnenkort gaan we 4 en 5 mei weer herdenken. De vrijheid. De vrijheid van meningsuiting (arme Ebru).

Al weer meer dan 70 jaar geleden werd die Oorlog beëindigd. Nog steeds komen er nieuwe boeken over uit. Nog steeds worden er nieuwe monumenten voor opgericht. Zo krijgen we een Holocaust centrum in de voormalige IVKO school aan de Plantage Middenlaan (eerst expositie: schilderijen van Jeroen Krabbé) en een massief monumentaal monument met namen van oorlogsslachtoffers aan de Weesperstraat. Terwijl je nu al struikelt over de herdenkingsplaatjes, monumenten en plekken in 1018.

Maar het houdt nooit op. Het is nooit voorbij. De herinnering zal en moet levend gehouden worden. De Tweede Wereldoorlog is bepalend voor de identiteit. Er worden ieder jaar nieuwe speelfilms en documentaires over dit onderwerp gemaakt en stapels boeken geschreven. Het is een onuitputtelijke bron.

Zo verscheen er recent een vuistdik boek van Clyde R. Lo A Njoe onder de intrigerende titel Parelmoerpoeder. Een boek waar hij meer dan dertig jaar aan gewerkt heeft. Zo’n 700 pagina's maar liefst. Over bezetting en de nasleep ervan.

(Bijdrage van Rob Zwetsloot).

http://www.clyderloanjoe.com/20160425_165745.jpg


Presentatie van "Parelmoerpoeder" voor Amsterdam FM Radio in de Openbare Bibliotheek te Amsterdam.

Op maandag 25 april 2016 was auteur Clyde Lo A Njoe live te gast in het boekenuur van 16.00 tot 17.00 uur in het programma ‘Kunst & Cultuur’ van Radio Amsterdam-FM. Hij werkte met enkele onderbrekingen van een aantal jaar sinds 1988 aan zijn epische roman ‘Parelmoerpoeder’ over een na-oorlogse romance tussen twee jonge mensen, waarin tegelijk in detail verhaald wordt over wat de Duits-Joodse ouders van het meisje de jaren 1938 tot 1945 in Amsterdam meemaakten. ‘Ik wilde hebben dat het klopt.’ Een verhaal in een verhaal: twee verhaallijnen die zich beurtelings ontrollen in ‘kleur’ en in ‘zwartwitbeelden’. Alles wat zich afspeelde in die Tweede Wereldoorlog blijkt zijn echo te hebben in het heden. Indrukwekkend qua omvang en qua inhoud. Naarmate de lezer vordert met lezen krijgt hij steeds meer inzicht in het geheel. Het boek is opgedragen aan George Maduro, Boy Ecury en (‘de anonieme held’) Leo Wienesen. Het 2-minutenfilmpje werd na afloop van het interview geschoten door Rob Zwetsloot.

 

Luister hier naar de uitzending.


U moet mogelijk wel het audioprogramma in het volgende scherm activeren.