Naar aanleiding van deze uitspraak van de Griekse filosoof Aristoteles is een serie pentekeningen met vlinders gemaakt. Clyde R. Lo A Njoe heeft hierin geprobeerd op eigen wijze de associatie "vlinder-psyche te doorgronden. Vlinders worden opgeprikt tot meerdere eer en glorie van de verzamelaar.Clyde R. Lo A Njoe verzameld zijn eigen vlinders. De vlinder is in de natuur het enige wezen, dat zich in drie levende vormen manifesteert. Bovendien zijn de symmetrische aspecten van het wezen en de grote verscheidenheid in ras en kleur een uitdaging voor iedere kunstenaar. Vandaar dat de vlinder in vele cultuurpatronen het symbool van de vrijheid, levenslust en beweging is.

De Mandala's in het Verre Oosten ontstaan vanuit een meditatieve inspiratie: De kunstenaar ontdekt met behulp van zijn discipline dit fascinerend thema. Hierin zijn herhaling en beperktheid van het materiaal doorslaggevend. Deze gedrevenheid en gevoelsmatigheden stellen hem in staat om stilte en ingetogenheid te projecteren.

De tekeningen uit deze serie zijn tastbare opnames van abstracte begrippen. Tijd, herinnering en emoties worden zodoende een ontdekking van evenwicht in licht en beweging.

Copyright ęC.R. Lo A Njoe '03